Pages

Dr. Iman Sharaf

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Alhamdulillah minggu ni dah masuk minggu ke-8 round Pediatrics. Fuhhh, cepat sungguh masa berlalu. Mula-mula melangkah masuk ke round ni, terasa macam lamaaaa sangat nak berlalu seminggu tu. Alih-alih dah nak sampai penghujung pun. Allah.
Lagi 12 hari, end round exam dan winter break. Yeay! 
:)


sumber : inche Google 


Dr. Iman Sharaf

Minggu pertama kelas adalah minggu untuk mula kenal dengan para doktor. Memandangkan setiap hari doktor berbeza yang akan masuk mengajar dalam kelas.
Hari pertama, kedua, ketiga doktor okey lagi. Bila jumpa hari Rabu...

"Penuhkan seat depan!"

Masuk-masuk terus kena tegur. Kami dalam 20 orang satu kelas dan kelas kami adalah dewan auditorium, duduk celah mana pun masih tak penuh kelas yang besar tu.

First impression; doktor hari Rabu garang. =P

Doktor bila mengajar, beliau sangat tegas dan sistematik. Ambil history pesakit dan bentang tak ikut gaya doktor, satu kelas kena. Kesian. -.-

Hari berganti hari, minggu berganti minggu. Makin lama kenal doktor, makin kenal sifat sebenar beliau.

"Siapa ada duit kecil? Saya nak tukar." Dr. Iman.

Dan rupanya duit yang mahu ditukar sebab mahu belikan stokin buat pesakit yang masuk dalam kelas hari ni. Subhanallah. :')

Tiap kali pesakit masuk, ada sesuatu yang doktor bawa. Kadang gula-gula untuk si anak kecil. Kalau tiada apa-apa, di akhirnya pasti akan nampak doktor selitkan duit dan menitipkan doa buat emak dan si anak.

:')

"Kalian nanti akan jadi doktor. Jadi doktor yang betul-betul nak merawat pesakit. Bukan sekadar jumpa pesakit, bagi ubat, habis."

Berkali-kali beliau pesan. 

"Jadi doktor yang sentiasa berfikir, sentiasa mahukan yang terbaik buat pesakit, sentiasa berikan yang terbaik."

Umpama pesanan seorang ibu kepada anak-anaknya.
:')

...

"Nampaknya lepas ni kita akan rindukan doktor." Classmate bersuara usai kelas bersama doktor Iman.

Terangguk mengiyakan. 
Garang tapi rupanya penuh keibuan.
Tegas tapi bertempat, kerana ketegasannya hanya mahu mendidik.

Muhasabah diri

Berada di Mesir, belajar di sini; satu benda yang perlu disyukuri adalah doktor-doktor yang mengajar semuanya sangat awesome. Mereka mengajar bersungguh-sungguh.

Tak faham, tanya. Tak pernah dicemuh walau kadang persoalan yang dilontarkan nampak biasa. Tak faham lagi, mereka terangkan sampai faham. Bila-bila masa nak jumpa, nak tanya soalan boleh cari. Allah...

Mungkin setengah orang rasakan bagai spoon-fed, tapi itulah kelebihan di sini. Doktor bersemangat mengajar, kadang level postgraduate pun masuk sekali!  :)

Kalau kita masih tak tahu nak hargai, tak tahu nak cakap apa. Sila lempang diri sendiri. Tolong.


sumber : SINI 


btemplates

0 comments: