Pages

Be brave

Bismillahirrahmanirrahim
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Hembusan angin sejuk mula terasa. Walaupun pak cik yang menjaga dewan bangunan kelas masih setia memasang penghawa dingin.

Duduk dalam kelas, ramai pula tu, terasa juga bahang kepanasannya. Tapi bila keluar, angin sejuk mula menyapa. Subhanallah.

Petanda musim sejuk kian menjengah. :)Along, be confident!

Dua minggu terawal kuliah, terasa 'serabut' kehidupan. Masih tercari-cari hala tuju, macam mana nak study dan cover subjek-subjek yang ada. Tambah-tambah di tahun akhir ni, setiap dua minggu akan ada exam kecil. Tambahan pula lagi, ada seminar atau presentation yang wajib dilaksanakan oleh semua orang. Bertambah haru biru. Gulp.


Antara seminar dan exam, rasanya seminar lagi menakutkan. Serius. Sebabnya, saya bukanlah seorang yang suka bercakap di hadapan. Apatah lagi bakal dinilai oleh seorang profesor. Gulp.

Namun, kerana setiap orang wajib melaksanakannya atau tiada markah akan diberikan, maka dengan hati nan walangnya, kena laksanakan jua.

"Ala, pelajar kat Malaysia ni dah tak heran pun. Selalu sangat kena." Ujar si Angah yang dah berjaya habiskan diplomanya. Tahniah! ;)

Kan. Selalu sangat sampai dah tak rasa apa-apa. But not for me. Untuk memberikan sepatah kata, ia menuntut seribu satu semangat. Maybe that's why, i love to write because i know that i'm not good in words. Seriously. :(


"Angah, cane nak buat ni. Cuak."

"Ala, buat je. Baca awal-awal dan present. Apa yang penting just be confident."

Huhuhu.

...

Minggu yang ditakuti tiba. Nangis. Berdebar tapi cuba untuk bertenang. Semangat dari kawan-kawan satu group berjaya mengurangkan debar di hati.

Di akhirnya, lepas saja presentation, terasa semua bebanan yang ada terbang melayang. Alhamdulillah. Lega. Gembira berjaya melawan rasa hati. Buku yang patut dibaca :)

Be confident. Yeahh.

Lagipun, apa yang orang rasa tentang kita, itu tidak penting sama sekali. Apa yang kita mahu dan rasa, itu jauh lagi bagus. :)

Nota : RK pesan, janalah pendapatan dengan menulis. Menulis dekat blog apa yang dapat? Haha. 

btemplates

0 comments: