Pages

Setulus hati

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

12 November 2007.
Lahirnya seorang lagi khalifah Allah di muka bumi. 

"Babyyyyy, happy birthday!" Kuat ucapan diberikan tanpa menghiraukan hiruk pikuk suasana di universiti.

...

"Ko cakap dengan siapa tadi?" Tanya orang sebelah.

"Oh. Adik bongsu aku. Hari ni birthday dia."

"Adik ko umur berapa masih panggil baby?"

"Dah nak habis darjah satu dah pun." Sengeh.

Haila Nur Amal Humaira. Kalau Amal dah besar sekalipun, along tetap akan panggil baby. ;)

Orang pakai tudung bawal belit-belit, dia pun nak belit-belit juga. Haila.  

Setulus Hati

Balik cuti summer tiap-tiap tahun, benda yang diutarakan oleh si kecil ni, "Along, jomlah ajak abah pergi Tok Bali." 2 tahun lepas, mereka dah pergi, tapi alongnya tiada di Malaysia ketika itu. Tak cukup korum kata si kecil, kena pergi lagi sekali.
Dan balik tiap-tiap tahun, itulah yang diajaknya. Namun dek kerana kekangan masa dan sebagainya, tak pernah menjadi trip ke Tok Bali. Time along ada di Malaysia, yang lain masih di universiti. 

Balik summer tahun ni, sekali lagi si kecil tanya bila nak pergi sana. Okeylah. Jom pergi tahun ni! Masing-masing cari cuti yang semua ada di rumah. Cari punya cari, alhamdulillah ada. Yeay!

Rancang punya rancang, seminggu sebelum pergi, ada sesuatu yang terjadi dan melibatkan kewangan. Nak pergi melancong, bukannya boleh main pergi. Bajet benda nombor satu kena fikir. Apatah lagi mahu pergi ramai. Kan? :)

Bincang dengan mama, kata sepakat diambil, kita tunda dulu. Pergi lain kali. Dan bila si kecil dapat tahu, mogok nangis. Haila Amal Humaira. Sedih along tengok. Ish.

"Apa kata, kalau kita sepakat keluarkan duit poket sendiri-sendiri?" Kami adik beradik berbincang. Ya lah, nak keluarkan duit poket sendiri dalam keadaan semua orang masih belajar, bukannya senang. Apa yang penting, b
oleh ringankan bebanan abah.[Patutlah angah suruh along kerja cepat-cepat hahaha. Sian abah seorang diri tanggung semua orang. T___T]

"Boleh!" Alhamdulillah, semua tak kisah.  Along tahu, adik-beradik along semua awesome! :)

Tiba-tiba, "Nah along. Ambil duit baby juga." Dihulurnya duit raya yang dia ada.

Allah. Sebak. Kena cool. Mata mama dah merah.

"Wahhh. Baby pun nak bagi juga?"

"Mestilah!" Semangat dia menjawab. Terkejut kerana dia memahami apa yang kami bincangkan.

Allah. Tulusnya hati seorang kanak-kanak. 

Belajar untuk Ikhlas

Setiap saat, setiap ketika, apa yang sedang kita lakukan, ada sesuatu yang Allah mahu berikan. Sebab itulah kita kena belajar untuk ikhlas. Walau berat sekalipun, tetap kena ikhlas. Biar amal yang kita lakukan, sampai pada Tuhan. Moga memberatkan mizan kita kelak. Biiznillah.

Rasanya, kita boleh belajar dari anak-anak kecil. Tutur katanya, perlakuannya yang kita rasakan comel dan innocent, itulah yang terzahir dari lubuk hatinya sendiri. Allah.

:)


Nota : Tadi abah tanya, bila cuti paling dekat. Abah nak suh balik eh? hehehe. Homesick. -.-

btemplates

0 comments: